Nature__s_Tea_by_missjessicajoy
Sveiki ir gražūs: kokią arbatą ir kada rinktis
vasario 11, 2015  |  By:   |  Aktualu, Ar žinojote?, Naujausia  |  Comments are off
Arbata – atpalaiduojantis ir šilumą skleidžiantis gėrimas, pasižymintis ne tik maloniu kvapu bei skoniu, tačiau ir gydantis, kartais netgi vadinamas „stebuklingu gėrimu“, turinčiu daugiau organizmui naudingų savybių nei vanduo. Skeptiškas žvilgsnis, dvejojimas mintyse išduoda – žinių apie antrą populiariausią gėrimą pasauly turite per mažai. Kokią arbatą rinktis: juodą, žalią ar baltą?

 

Ar visų rūšių arbata nusipelnė šio pavadinimo?
Visų pirma, nors arbata vadinami gėrimai, kuriems naudojamos žolelės, tačiau patys žolininkai teigia, jog šis terminas tinkamas įvardinti tik žaliąją, juodąją, baltąją, Ulongo (kitaip dar vadinamą wu long arba juodasis drakonas) bei pu-erh arbatas. Pastarųjų rūšių arbatai pagaminti naudojamas kininis arbatmedis, augantis Kinijoje bei Indijoje, kuriame gausu antioksidantų, vadinamų flavaniodais. Ypatingai stiprų poveikį turintis augalas padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais vėžį, širdies sutrikimus. Tiek žalioji, juodoji, baltoji, tiek Ulongo bei pu-erh arbatos turi teanino, gerinančio miego kokybę, todėl, prieš miegą išgėrus arbatos, ryte jaučiamasi geriau pailsėjus, o pasimėgavus puodeliu arbatos prieš svarbų susitikimą, sumažinamas stresas.
Kuo daugiau apdirbti arbatos lapeliai – tuo mažiau naudingųjų medžiagų išsaugota. Ulongo bei juodoji arbata dažniausiai yra fermentuota arba oksiduota, todėl turi kur kas mažesnę naudingųjų medžiagų (ypač polifenolio) koncentraciją nei, pavyzdžiui, žalioji arbata, kuri, kita vertus, mažiau stimuliuojanti energiją.

Arbatą rinkitės ne tik pagal skonį, tačiau ir pagal gydomąsias savybes
Žalioji arbata yra ypač naudinga gydyti šlapimo pūslės sutrikimus, tiesiosios žarnos vėžį, bronchitą bei plaučių uždegimą, skrandžio skausmams mažinti, padeda išvengti arterijų užsikimšimo, degina kalorijas, sumažina neurologinių susirgimų riziką, – Alcheimerio bei Parkinsono ligų galimybę.
Juodoji arbata stimuliuoja smegenų veiklą, mat pasižymi dideliu kofeino kiekiu, dažnai naudojama chai arbatai gaminti. Tyrimai parodė, jog šios rūšies arbata padeda apsaugoti rūkančiųjų plaučius, sumažina insulto riziką.
Baltoji arbata dažniausiai yra nefermentuojama, be to, naujausi tyrimai rodo, jog ji ne tik padeda imuniteto stiprinimui, tačiau ir itin stipriai prisideda prie organizmo kovojimo prieš vėžį. Baltąją arbatą ypač rekomenduojama gerti mažiesiems, mat švelnus jos skonis nedirgina skrandžio.
Ulongo arbata mažina cholesterolio kiekį kraujyje, dažnai teigiama, jog padeda numesti svorio. Tiesa, pastarasis teiginys nėra patvirtintas mokslininkų, tačiau nepabandęs pats – nežinosi, todėl, nusprendus laikytis dietos, galbūt visų pirma rytinį kavos ritualą pakeiskite į malonią arbatos ceremoniją.
Pu-erh arbata gaminama iš itin ilgai džiovintų lapelių, kurie specialaus preso pagalba suspaudžiami į pyrago formos įvairių dydžių ovalus. Ši arbata labiausiai paplitusi tarp sveikuolių, todėl, jei ryt pirmoji jūsų naujojo sveikojo gyvenimo diena, puodelis Pu-erh tegul būna sėkmingos pradžios simbolis.
User Rating : 0 (0 votes)
Apie autorių :

Komentarai .